Άρθρα / Νέα

Λίγα λόγια για τις Μονώσεις

Λίγα λόγια για τις Μονώσεις


Παίρνω το θάρρος να γράψω δυο λόγια ή και τρία για τις μονώσεις και τα μονωτικά σύμφωνα πάντα με την γνώμη μου, και από αυτά που έχω καταλάβει τα τελευταία  χρόνια που έχει γίνει καθημερινή η τριβή με το άθλημα.

Θα ήθελα να ξεκινήσω λέγοντας ότι όλα τα υγρομονωτικά τα οποία είναι επαλειφόμενα( εκτός αν στην σήμανση γράφει θερμομονωτικό που είναι ακριβότερα και θερμομονώνουν λιγότερο σίγουρα από την πολυστερίνη) δεν κάνουν θερμομόνωση. Τα υλικά αυτά ως λευκά ( ψυχρά ) που είναι, απωθούν τις ακτίνες του ηλίου. Εάν ένα υλικό λοιπόν είναι ψυχρό το καλοκαίρι θα βοηθήσει λίγο την κατάσταση μάλλον ανεπαίσθητα .Το χειμώνα όμως ; μήπως να το βάφουμε μαύρο το χειμώνα για να τραβαει τις ακτινες του ήλιου; 

Άρα να ξεχωρίσουμε πρώτα τις λέξεις υγρομόνωση και θερμομόνωση. Το ένα είναι για τα νερά το άλλο για τη θερμοκρασία.
Και τα δυο είναι κεφάλαια μεγάλα ξεχωριστά και δεν χωράνε σε λίγες γραμμές.
Να αναφερθούμε στα υγρομονωτικά
Υπάρχουν υλικά διαφόρων βάσεων. Μονωτικά βάσεως νερού ,βάσεως πολυουρεθάνης/νερού, πολυουρεθανικά , σιλοξανικά, πολυουρία, και δεν ξέρω τι άλλο.
Όλα τα υλικά έχουν προδιαγραφές από τον κατασκευαστή τους και οδηγίες για την σωστή και ασφαλή εφαρμογή τους. Και πιστέψτε με όλα είναι καλά. Όχι τα ίδια… αλλά καλά.
Συνηθίζω να λέω …η μισή δουλειά είναι η προεργασία…
Κατά την αγορά δεν κοιτάζουμε λοιπόν το κουτί αν είναι όμορφο και πολύχρωμο και πόσες χιλιάδες χιλιόμετρα εγγύηση δίνει ο κατασκευαστής .ΚΑΝΕΝΑΣ κατασκευαστής δεν δίνει εγγύηση για την εργασία (εφαρμογή). Όλοι δίνουν εγγύηση για το υλικό τους, το οποίο είναι δοκιμασμένο πριν βγει στην αγορά (Μιλάμε για υλικά που είναι εγκεκριμένα πάντα).
Τώρα ένα πολύ βασικό συστατικό για μια επιτυχημένη υγρομόνωση είναι η ποσότητα του υλικού. Όλοι οι κατασκευαστές ζητάνε η ελάχιστη κατανάλωση σε υλικό να είναι 1,5 κιλά ανά τετραγωνικό μέτρο. Το γράφω έτσι μήπως το καταλάβετε. Η υγρομόνωση θέλει πάχος. Αυτό που ζητά ο κατασκευαστής και όχι αυτό που νομίζουμε ή μας συμφέρει. Κάνουμε υγρομόνωση, δεν βάφουμε την ταράτσα άσπρη. Αν θέλουμε αυτό, με ένα σακουλάκι ασβέστη είναι εύκολο και πολύ φθηνό . 


Τι χρειάζεται μια ταράτσα;

Κατά τη γνώμη μου πάντα. ΚΑΘΑΡΙΣΜΑ. Ναι καλά ακούσατε καθάρισμα πολύ καλό ώς το τελευταίο χιλιοστό της. Πλύσιμο, ξύσιμο, ξανά πλύσιμο και έλεγχος για τρύπες και για ρωγμές. Στις ρωγμές δεν βάζουμε μεγάλη ποσότητα υλικού ετσι για να πάει μέσα όπως μου λένε πολλοί , γιατί εγκλωβίζεται αέρας ο οποίος με τις συστολές διαστολές που κάνει σκάει το μονωτικό και μετά γεια σας . Για το λόγο αυτό υπάρχουν άλλα υλικά που θα πούμε παρακάτω  Τρύπες δεν θα έχει από μόνη της θα έχει όμως σε σημεία που περνούν σωλήνες, ηλιακοί, κεραίες, αποχετεύσεις και ότι άλλο …
Αφού τα επισημάνουμε όλα αυτά, τα κλείνουμε με υλικό το οποίο έχει ελαστικότητα και αντοχή στις συστολοδιαστολές. Αυτό συνηθίζεται να είναι μια πολυουρεθανική μαστίχη. ΠΟΤΕ δεν κλείνουμε με τσιμεντοειδή υλικά. Με τον καιρό θα αποκολληθούν.  Αφού η μαστίχη στεγνώσει και επιδέχεται βαφή ξεκινάμε την υγρομόνωση.
Σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες του κατασκευαστή του υγρομονωτικού.
Αστάρι . Μεγάλη κουβέντα .
Το εφαρμόζουμε για να κάνει πρόσφυση το υλικό μας στην επιφάνεια που θέλουμε να μονώσουμε. Όχι για πλάκα. Αστάρια υπάρχουν πολλώ λογιώ (πολλών ειδών). Δεν είναι όλα τα ίδια και για κάθε περίπτωση. Συμβουλευόμαστε τον κατασκευαστή για το τι αστάρι χρειάζεται να εφαρμόσουμε.
Μονωτικό.  Εφαρμόζουμε δύο χέρια  το λιγότερο και είναι το πιο νορμάλ και σύνηθες .Αφού στεγνώσει το πρώτο χέρι περνάμε το δεύτερο. Καλά είναι να περαστούν οι στρώσεις σταυρωτά . Δηλαδή σε διαφορετικές κατευθύνσεις. Για να είναι πιο μοιρασμένο το υλικό. Να σημειώσω εδώ ότι τα πολυουρεθανικά και όχι τα πολυουρεθάνης/νερού  θέλουν οπωσδήποτε το βερνίκι τους από πάνω αλλιώς κιτρινίζουν και κιμωλιάζουν. Δηλαδή τζάμπα λεφτά. Αν περαστούν σωστά όμως είναι πολύ καλά  Με ρολό συνήθως και χωρίς αραίωση συνήθως (ότι λέει ο κατασκευαστής) .Μερικοί λένε …δεν ρολάρει το ρολό …θέλει αραίωση. ΛΑΘΟΣ δεν βάφουμε κύριε κάνουμε υγρομόνωση.

Κλείνοντας να σας πω ότι όσο λιγότερο υλικό βάλετε από το 1,5 κιλά ανά τετραγωνικό μέτρο  κακό τσι κεφαλής σας.

Ευχαριστώ πολύ  που διαβάσατε την ταπεινή μου γνώμη  και εύχομαι να βοήθησα έστω και λίγο.
                                                                                                                                                                                                    Κωνσταντίνος Ζιώγας