Άρθρα / Νέα

Συμβουλές επιλογής χρωμάτων

Συμβουλές επιλογής χρωμάτων

Συμβουλές Βαψίματος:Τι χρώμα να διαλέξω για τον τοίχο;

Σου έχει τύχει ποτέ να βάψεις τον τοίχο του σπιτιού σου με ένα χρώμα και μετά από λίγο να το μετανιώσεις; Αν ναι συγκεντρώσαμε 6 συμβουλές πριν επιλέξεις χρώμα για τον τοίχο σου,ώστε να μην την ξαναπατήσεις.

1. Ο φωτισμός του χώρου

Το τελικό αποτέλεσμα του χρώματος στον τοίχο εξαρτάται και από τον φωτισμό του δωματίου. Το ιδανικό είναι να δείτε το χρώμα με τον φυσικό φωτισμό του σπιτιού γιατί αυτός δεν αλλάζει. Στις λάμπες μπορείς να πειραματιστείς με τον τύπο, το χρώμα και την ένταση της λάμπας π.χ. αν προτιμάς ψυχρό ή θερμό φωτισμό και πόσο έντονο.

Αν επιλέξεις σκούρο χρώμα σε ένα μικρό δωμάτιο χωρίς φυσικό φως και με χαμηλό φωτισμόκαταλαβαίνεις ότι δεν είναι πολύ καλή επιλογή, αφού τα ανοιχτά, έντονα χρώματα τείνουν να δείχνουν έναν χώρο μεγαλύτερο και πιο ψηλό.

2. Το πάτωμα

Έχεις παρκέ, μωσαϊκό ή χρωματιστό πλακάκι; Θα ταιριάζει π.χ. μια κόκκινη απόχρωση στοντοίχο αν έχεις πράσινο μωσαϊκό;  Δες το δωμάτιο συνολικά πριν αποφασίσεις ποιο χρώμα θα αγοράσεις, το πάτωμα θα πρέπει να συμπληρώνει τον τοίχο ώστε να μην «κλωτσάει» οπτικά.

3. Τα έπιπλα και τα κάδρα

Ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία για το τελικό χρωματικό αποτέλεσμα ενός δωματίου είναιη διακόσμηση. Σίγουρα έχεις ήδη σε κάθε δωμάτιο καναπέδες, τραπέζια, καρέκλες, ντουλάπες με κάποια συγκεκριμένα χρώματα. Αν δεν είσαι διατεθειμένος να τα αλλάξεις όλα αυτά, σκέψου καλά με τι χρώμα τοίχου θα ταιριάζουν καλύτερα.

4. Παράθυρα και πόρτες

Το ίδιο πράγμα που ισχύει για τη διακόσμηση ισχύει και για τα παράθυρα και τις πόρτες του σπιτιού. Έχεις λευκά αλουμινένια ή καφέ ξύλινα παράθυρα και μπαλκονόπορτες; Αν δεν σκοπεύεις να βάψεις ή να αλλάξεις τα παράθυρα και τις πόρτες θα πρέπει να ταιριάζουν με το χρώμα του τοίχου.

5. Η χρήση κάθε δωματίου

Για παράδειγμα στο υπνοδωμάτιο θα επιλέξεις χρώματα που δημιουργούν χαλάρωση,  στο γραφείο συγκέντρωση, ενώ στο παιδικό δωμάτιο και το game room μπορείς να επιλέξεις πιο έντονα χρώματα που να εκπέμπουν χαρά και ενέργεια. Σκέψου πώς θα χρησιμοποιήσεις έναν χώρο και ψάξε το κατάλληλο χρώμα.

6. Δες το σπίτι σαν σύνολο

Δεν φτάνει να επιλέξεις ένα «σωστό χρώμα» για ένα δωμάτιο αλλά θα πρέπει να δεις πώς ταιριάζει με το υπόλοιπο σπίτι, ώστε οι εναλλαγές από δωμάτιο σε δωμάτιο να έχουν μια ισορροπία.Αυτές οι βασικές συμβουλές για τους παράγοντες που πρέπει να λάβεις υπόψιν πριν επιλέξεις τι χρώμα θα βάψεις τον τοίχο του σπιτιού ή του δωματίου σου. Θα ακολουθήσουν περισσότερα tips και πιο συγκεκριμένες ενέργειες για να δημιουργήσεις ένα υπέροχο αποτέλεσμα.