Άρθρα / Νέα

Λάμπες led Ορολογία, πιστοποιητικά και σύμβολα

 Λάμπες led Ορολογία, πιστοποιητικά και σύμβολα

Παράμετροι και σύμβολα 

Η κατάλληλη λάμπα επιλέγεται με βάση τις  κατάλληλες  παραμέτρους..

Ονομαστική ισχύς και ισοδύναμη ισχύς    

  Κάθε λαμπτήρας LED έχει μια καθορισμένη ονομαστική ισχύ, η οποία είναι η παράμετρος που μας δείχνει πόση ισχύ καταναλώνει ο λαμπτήρας και εκφράζεται σε watt. Μερικοί άνθρωποι θεωρούν την ονομαστική ισχύ του λαμπτήρα σαν  πληροφορία σχετική με το πόσο ισχυρό είναι  το φως που παράγει . Αυτό είναι λάθος, διότι αυτό που καθορίζει πόσο αποτελεσματική θα είναι μία λάμπα, είναι τα χρησιμοποιούμενα στοιχεία (παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, αντιστάσεις, δίοδοι).

Η ισοδύναμη ισχύς καθορίζει την αναλογία της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας (ονομαστική ισχύς) προς την ικανότητα να αντιπροσωπεύει  την απόδοση  φωτός μιας παραδοσιακής λάμπας. Είναι γενικά αποδεκτό ότι 1W ενός λαμπτήρα LED αντιστοιχεί σε 10W ενός λαμπτήρα πυρακτώσεως (+/- 5W), όπου πάνω από 5W μειώνεται η αξία της ισοδύναμης σε σχέση με την παραγωγή.

Φωτεινή ροή και φωτεινή απόδοση

    Μια σημαντική παράμετρος είναι η φωτεινή ροή. Αυτή είναι η τιμή (που δίδεται  σε lumen- κηρία) που καθορίζει τη συνολική παραγωγή του φωτός που εκπέμπεται από ένα λαμπτήρα LED. Για να το πούμε με απλά λόγια - όσα περισσότερα lumens, τόσο φωτεινότερο φως θα παράγει η λάμπα!
Όταν έχουμε την τιμή lumen ,μπορούμε εύκολα να υπολογίσουμε την επόμενη παράμετρο, η οποία είναι η φωτεινή απόδοση. Η φωτεινή απόδοση υπολογίζεται διαιρώντας την ονομαστική ισχύ με τον  αριθμό lumen.
Για παράδειγμα, μια λάμπα που τραβάει 7W και ανάβει με φωτεινή ροή 800 lumens, έχει φωτεινή απόδοση  περίπου 110 lm / W. Αυτή είναι μια πολύ υψηλή τιμή της φωτεινής απόδοσης και μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι η λάμπα με τέτοια απόδοση θα λάμπει έντονα και για μεγάλο χρονικό διάστημα

CRI και χρώμα φωτός

    Μια σημαντική πτυχή στην επιλογή του φωτισμού είναι ο δείκτης χρωματικής απόδοσης, ή CRI. Ο CRI (color rendering index- Δείκτης χρωματικής απόδοσης) εκφράζεται με έναν αριθμό μεταξύ του 0 (για μονοχρωματικό φως) και 100 (για λευκό φως - συνεχές φάσμα). Καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο  γίνονται αντιληπτά τα χρώματα των αντικειμένων που φωτίζονται. Όσο μεγαλύτερος είναι ο δείκτης, τόσο  καλύτερα αποδίδονται τα χρώματα και τα φωτιζόμενα  αντικείμενα  φαίνονται πιο φυσικά. Για παράδειγμα, οι λαμπτήρες νατρίου χαμηλής πίεσης χαρακτηρίζονται από χαμηλό CRI, ενώ το φως του ήλιου έχει υψηλή τιμή του δείκτη. Αξίζει να βρει κανείς λαμπτήρες με υψηλότερη παράμετρο CRI, κατά προτίμηση γύρω στο 80.

Τα χρώματα φωτός, και  οι θερμοκρασίες  χρωμάτων  φωτός (για να είμαστε ακριβείς) των διαθέσιμων προϊόντων στο κατάστημα MAX-LED, μπορούν να χωριστούν σε θερμά, ουδέτερα και ψυχρά (σύμφωνα με το πρότυπο PN-EN 12464-1).

  • Θερμό λευκό LED - Μια δίοδος παράγει λευκό θερμό φως (σύμφωνα με το πρότυπο PN-EN 12464-1 , είναι η θερμοκρασία χρώματος κάτω από 3300 K). 
    Τα θερμά  LED  έχουν τη θερμοκρασία χρώματος που βρίσκεται πλησιέστερα προς το φως ενός λαμπτήρα πυρακτώσεως.
  • Ουδέτερο λευκό LED - Μια δίοδος παράγει λευκό ουδέτερο φως (σύμφωνα με το πρότυπο PN-EN 12464-1 , είναι η θερμοκρασία χρώματος μεταξύ 3300 Κ - 5300 K). Τα ουδέτερα LED έχουν τη θερμοκρασία χρώματος που βρίσκεται πλησιέστερα προς το φως του φεγγαριού ή το φως που εκπέμπεται από λάμπες xenon.
  • Ψυχρό λευκό LED - Μια δίοδος παράγει λευκό ψυχρό φως (σύμφωνα με το πρότυπο PN-EN 12464-1 , είναι η θερμοκρασία του χρώματος πάνω από 5300 K). Η θερμοκρασία χρώματος του ψυχρού LED μοιάζει με τη θερμοκρασία χρώματος του φωτός της ημέρας ή ένα φακό.

Επίπεδο προστασίας, κλάση  ενεργειακής απόδοσης και ανακύκλωση  

Ο χαρακτηρισμός IP μας πληροφορεί σχετικά με το επίπεδο προστασίας της ταινίας. Περιλαμβάνει τα γράμματα IP και δύο ψηφία, από τα οποία το πρώτο δηλώνει προστασία έναντι στερεών αντικειμένων και το τελευταίο προστασία από το νερό. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την κλάση  σφράγισης μπορεί να δοθούν εδώ.

Οι κλάσεις ενεργειακής απόδοσης δίδονται σε μια κλίμακα που περιλαμβάνει γράμματα από το Α +++ έως το G, όπου η κατηγορία Α +++ τοποθετείται σε μια  πράσινη λωρίδα  και δηλώνει την πλέον αποτελεσματική συσκευή , και την κλάση G τοποθετημένη  σε κόκκινο φόντο που συμβολίζει τη λιγότερο αποτελεσματική.

Οι λαμπτήρες LED αποτελούνται από διάφορα ηλεκτρικά κυκλώματα, και αυτός είναι ο λόγος που δεν πρέπει να απορρίπτονται κανονικά μαζί με τα συνήθη οικιακά απορρίμματα. Το σύμβολο που εμφανίζεται  στη συσκευασία, με τη μορφή ενός διαγραμμένου τροχοφόρου κάδου, μας πληροφορεί ότι ο χρησιμοποιημένος  λαμπτήρας θα πρέπει να επιστραφεί  σε ένα μαγαζί με φωτιστικά ή σε εγκατάσταση συλλογής για απόβλητα ηλεκτρονικού εξοπλισμού.

Πιστοποιητικά

LED bulbs placed on the market must hold appropriate certificates and standards related to these. 

   

Οι λαμπτήρες LED που διατίθενται στην αγορά πρέπει να είναι συνοδεύονται με  κατάλληλα πιστοποιητικά και σχετικές προδιαγραφές  .

Το πρώτο πιστοποιητικό είναι το CE. Η σήμανση CE υποδηλώνει τη συμμόρφωση του προϊόντος με τους κανονισμούς της ΕΕ και, κατά συνέπεια διευκολύνει την ελεύθερη κυκλοφορία των προϊόντων στην ευρωπαϊκή αγορά. Με την τοποθέτηση της σήμανσης CE σε ένα προϊόν, ο κατασκευαστής δηλώνει με ευθύνη του, ότι η συγκεκριμένο προϊόν πληροί όλες τις νομικές απαιτήσεις σχετικά με τη σήμανση CE. Αυτό σημαίνει ότι το προϊόν μπορεί να πωλείται εντός του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ - 28 κράτη μέλη της ΕΕ και τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελεύθερων Συναλλαγών (ΕΖΕΣ): Ισλανδία, Λιχτενστάιν και Νορβηγία). Αυτό ισχύει επίσης για προϊόντα που κατασκευάζονται σε άλλες χώρες και πωλούνται εντός του ΕΟΧ.


Ένα άλλο πιστοποιητικό, και συγκεκριμένα μια οδηγία, με την οποία   πρέπει να συμμορφώνονται  οι λαμπτήρες LED, είναι οι RoHs. Η RoHS (Restriction of Hazardous Substances -Περιορισμός της χρήσης Επικίνδυνων Ουσιών) είναι η οδηγία της ΕΕ που προβλέπει ότι -αρχής γενομένης από την 1η  του Ιουλίου 2006 - ο νέος ηλεκτρονικός εξοπλισμός που διατίθεται στην αγορά εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν θα περιέχει επιβλαβή υλικά όπως είναι ο  μόλυβδος, ο υδράργυρος, το κάδμιο, το εξασθενές χρώμιο, πολυβρωμοδιφαινύλια (PBB) και πολυβρωμοδιφαινυλαιθέρες (PBDE). Γι 'αυτό λέγεται ότι οι λαμπτήρες LED δεν έχουν επιβλαβείς επιπτώσεις στο εξωτερικό περιβάλλον.